Pelletketel

De ketel functioneert ook volledig automatisch en de werking is vergelijkbaar met die van een hakselhoutketel, maar de constructie is veel lichter en enkel pellets, geproduceerd volgens de normen, zijn als brandstof toegelaten.

Een pelletscollector en een pneumatisch transportsysteem of een flexibele schroef brengt de pellets vanuit de opslagruimte naar de ketel. De pellets gaan eerst door een veiligheidssas. Via dit sas worden de pellets aan de doseerschroef van de ketel overgedragen.

Een microprocessor stuurt de snelheid van deze doseerschroef en bepaalt zo hoeveel pellets er in de verbrandingskamer terecht komen. Zo wordt de capaciteit van de ketel bepaald.

De ontsteking van de brander gebeurt automatisch. De hete rookgassen geven via een warmtewisselaar hun warmte aan het ketelwater af. De keteltemperatuur, de rookgastemperatuur en ook de resterende zuurstof in de rookgas (lambda sonde) worden gemeten en door de computer gebruikt om de ketel te regelen zowel in kwaliteit van de verbranding als in de capaciteit van de ketel.

Asse schudden en de ketel en warmtewisselaar reinigen gebeuren volledig automatisch een paar keer per dag.

Vermogens van 30 kW tot 250 kW. De ketels kunnen in tandem geplaats worden.