Verwarming met warmtepomp
Een warmtepomp gebruikt warmte van de omgevingslucht of uit de bodem en brengt die met behulp van een compressor op hogere temperatuur, die compressor wordt elektrisch aangedreven. Een warmtepomp is een ideale oplossing voor goed geïsoleerde woningen.
Indien de warmte uit de omgevingslucht gehaald wordt spreken we van een lucht/water warmtepomp, je hebt dan ook steeds een buitenunit. Ook in de koude wintermaanden kan nog warmte uit de omgeving gehaald worden, vanzelfsprekend is het rendement dan minder hoog dan in de zomermaanden.
Indien we warmte uit de bodem gaan halen met een geothermische warmtepomp is er geen sprake meer van rendementsverlies in de winter. De temperatuur op die dieptes in de bodem is heel het jaar door constant. Afhankelijk van de lokale bodemsamenstelling worden één of meerdere gaten van welbepaalde diepte geboord.
Een niet te onderschatten bijkomend voordeel is dat van passieve koeling, in de hete zomermaanden haalt je vloerverwarming warmte uit de woning en geeft deze terug af (regeneratie van de bodem) in de geothermische boorputten. Dit doet de temperatuur in huis met enkele graden zakken en creëert zo mee een ideaal binnenklimaat zonder airco.